Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 January 2015

Themadossier over beweging bij dementie

Door: Angela

Oudere in beweging op een stoel

Er is steeds meer bewijs dat beweging een positief effect heeft op lichaam en geest van dementerende ouderen. Maar ouderen in het algemeen en dementerenden in het bijzonder bewegen veel te weinig. Zo beweegt 90% van de ouderen in een verzorgingshuis onvoldoende. Het zorgt voor een slechtere gezondheid, meer complicaties en een verminderde kwaliteit van leven. Voor het NISB aanleiding om alle kennis over dementie en bewegen te bundelen in een themadossier.

Hierin staan relevante onderzoeksresultaten, meer informatie over het landelijke en lokale beleid, richtlijnen en kaders. Ook staan er praktische suggesties om oudere dementerenden meer te laten bewegen. In de praktijk is een combinatie van wandelen en krachttraining bij deze groep het meest effectief. Dit blijkt uit een recent proefschrift van Rijksuniversiteit Groningen. Krachttraining voor deze doelgroep bestaat bijvoorbeeld al heel simpel uit oefeningen als op de tenen staan, het been opzij en naar achteren bewegen en zittend op een stoel de benen strekken en buigen.

Bron: NISB


Klaas Homan, ervaringsdeskundige, 03 February 2015:
Als mensen opgenomen worden in een verzorgingstehuis zouden binnen de mogelijkheden die er zijn verplicht moeten deelnemen aan oefeningen.
Als ik besluit met mijn auto op de weg te gaan rijden ben ik verplicht mij aan de verkeersregels te houden
Het mes snijdt aan 2 kanten

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten