Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 November 2012

The future of food

Door: Adjiedj Bakas

Future of food

Als geen ander weet trendwatcher Adjiedj Bakas je mee te slepen in een boek. Qua opzet en schrijfstijl is dit boek heel vergelijkbaar met zijn andere boeken, zoals “De toekomst van gezondheid”. In deel 1 beschrijft Bakas de geschiedenis van voedsel, landbouw en de voedselindustrie en de stand van zaken op het moment van schrijven. Voor iedereen die met voeding bezig is is dat alleen al heel erg leuk om te lezen. Dan begint eigenlijk pas het echte werk, het bespreken van 10 megatrends op voedselgebied die Bakas verwacht de komende jaren. Er zijn veranderingen op komst, want waren we in 1900 nog met 2 miljard mensen, nu zijn het er 7 miljard en in 2050 zullen we in totaal met 9 miljard deze planeet bevolken. En al deze mensen hebben voedsel en vooral ook water nodig. Bakas beschrijft dat volgens VN-rapporteurs de mensheid ‘in 2030, dus al over achttien jaar, 50 procent meer voedsel, 45 procent meer energie en 30 procent meer water nodig heeft’ .Dat wordt een probleem en daarom zal er volgens Bakas onherroepelijk een revolutie in de food-sector komen. Volgens hem zal deze later in de geschiedenis de “Grote Verbetering” worden genoemd.

Een van de megatrends is uiteraard de aanhoudende strijd tegen overgewicht waarin de vele aspecten over overgewicht aan de orde komen, zoals dieetgoerroes, jojo-effect en de discussie over wel of geen eiwitrijke diëten en zelfs het Ketogenic Enteral Nutrition (KEN)-dieet. Een echte oplossing voor de toekomst beschrijft Bakas ook niet. Maar hij ziet een suiker- en vettaks als een goede optie. En hij verwacht dat de industrie met innovaties zal komen die zorgen voor lekker en caloriearmer voedsel. Zoals voedsel romig en vet laten smaken terwijl het toch caloriearm is. Bakas stelt in dit hoofdstuk: ‘de gouden regel blijft breakfast like a king, lunch like a duke en dine like a beggar. Zo simpel is het.’ Maar dit is voor de wetenschap zeker geen uitgemaakte zaak.

Een andere megatrend is de medicalisering van voedsel. Een van de dingen die in dit hoofdstuk wordt behandeld is dat het aantal allergiepatiënten toeneemt. Verder ziet Bakas in dit hoofdstuk alweer heil in de belastingen. Een BTW-tarief van 30% op slechte vetten, suikers en zout stelt hij voor. Hij roept de overheid op zich te blijven bemoeien met onze voeding; want ‘Het is voor ons eigen bestwil’. Tevens ziet hij een grote rol weggelegd voor kruiden en groenten. Maar waarom hij geelwortel (kurkuma) en knoflook in het deel met als titel ‘de heilzame werking van groenten’ bespreekt, komt wat vreemd over. Via het in kaart brengen van ons DNA zal in de toekomst vastgesteld worden voor welke ziekten we vatbaar zijn en hoe eten dat kan beïnvloeden. En de industrie zal daarop gaan inspelen met functional foods. Voor diëtisten verwacht Bakas ook meer werk, omdat diëten steeds meer gepersonaliseerd gaan worden. En dat is natuurlijk goed nieuws!

Een greep uit andere innovaties die hij noemt tijdens het bespreken van de megatrends: nog meer duurzaamheidsapp's en het platteland verandert door stadslandbouw en guerilla-tuinieren en verticale boerderijen. Vleesvervangers voor flexitariërs zijn in opmars en we gaan terug naar lokaal geproduceerd en seizoensgebonden voedsel. Oude groentes komen weer in trek en de warmoezenier en het kruidenvrouwtje keren terug. We krijgen nieuwe conserveringstechnieken, voedsel dat uit de printer rolt en kweekvlees. Kleinschalig en ambachtelijk food is de toekomst, maar ook hapjes die uit afval worden vervaardigd en er wordt nieuwe groenten en fruit in laboratoria ontwikkeld.

Op basis van de megatrends geeft Bakas 3 scenario’s voor de toekomst, waarvan het realiseren een echte mogelijkheid is. Ook geeft hij een lijstje van wat in en uit is in de toekomst van ons eten. Tot slot zet hij voor tuinders, boeren, levensmiddelenindustrie, detailhandel, overheid en consument op een rij wat van hen verwacht zal worden in de beschreven revolutionaire tijden.

Natuurlijk is het jammer dat er hier en daar slordige fouten in dit boek staan. Het is immers niet Montillac maar Montignac en niet eternal maar enteral. En merk je tijdens het lezen dat de ontwikkelingen razendsnel gaan, want de vettaks in Denemarken die Bakas noemt is inmiddels afgeschaft en de diëtist komt gelukkig al weer terug in het basispakket. Maar dat kan de pret van het lezen gelukkig niet drukken en lijkt het me geweldig leuk om over pakweg 10 jaar dit boek nog eens uit de kast te trekken en te kijken waar deze trendwatcher het bij het rechte eind had. Bij zijn boek De toekomst van gezondheid heb ik inmiddels al gemerkt, dat hij veel dingen in de gezondheidszorg goed heeft zien aankomen. (RB)

Bekijk hier een promotiefilmpje van het boek.

The future of food, Hoe we lekker, gezond en duurzaam gaan eten en drinken in de 21e eeuw, Adjiedj Bakas, Scriptum, ISBN 9789055942268, 400 pagina’s, € 24,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten