Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 June 2017

Tentoonstelling toont geschiedenis van gezonde levensstijl

Door: Angela

Tentoonstelling “Gelukkig gezond!” toont geschiedenis van gezonde levensstijl

Gezond leven is in. Maar hoe nieuw is deze trend? De tentoonstelling “Gelukkig Gezond! Histories of Healthy Ageing” laat zien dat leefstijl al sinds de oudheid wordt gekoppeld aan gezondheid. Hippocrates formuleerde al 6 leefstijl- en omgevingsfactoren die bepalen of iemand gezond is: voeding, stoelgang, beweging, slaap, emotionele balans en klimaat. Deze onderwerpen vormen de rode draad van de tentoonstelling die vanaf 22 juni 2017 te zien is in het Universiteitsmuseum Groningen.

Gezond oud worden

Dé uitdaging van tegenwoordig is gezond oud worden. Nooit eerder was er sprake van zo'n grote vergrijzing. Maar ook vroeger wilden mensen graag gezond, vitaal en succesvol oud worden. Sterker nog, de elementen die we nu als essentieel beschouwen voor gezond oud worden, waren ook al prominente factoren in de geneeskunde vóór 1800.

Preventie opnieuw populair

Pas vanaf de negentiende eeuw, met de komst van het ziekenhuis, laboratoria en röntgenapparatuur ging de nadruk in de geneeskunde meer liggen op ziekte en genezing, dan op het formuleren van leefregels voor een goede gezondheid. De laatste jaren lijkt dit weer om te draaien. Met het zicht op de grote groep ouderen en het gegeven dat ouderdom nu eenmaal komt met gebreken, ontstaat de noodzaak om in de geneeskunde oog te hebben voor een benadering die is gericht op preventie van pijn en ongemak, leefbaarheid en uiteindelijk een menswaardig sterven.

Openingstijden

De tentoonstelling “Gelukkig Gezond” is tot en met 31 januari 2018 gratis te bezoeken in het Universiteitsmuseum van Rijksuniversiteit Groningen van dinsdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.  

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten