Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 January 2014

Tegenwicht noodzakelijk tegen alle onzin over voeding

Door: Mary

Fred Brouns

Voedingswetenschappers zouden vaker diëtisten moeten inschakelen om de genuanceerde boodschap over voeding uit te leggen aan de consument. En voedingswetenschappers zouden samen met het Voedingscentrum de handen in een moeten slaan om op een youtube-achtige manier voedingscolleges te maken voor de consument. Alleen dan kunnen we volgens prof. Fred Brouns (Universiteit Maastricht) tegenwicht geven aan alle ruis die er ontstaat over gezonde voeding door ongenuanceerde berichtgeving in de media. Brouns deed deze uitspraken tijdens de drukbezochte publiekslezing van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen op 23 januari in Utrecht.

‘Mensen worden gek gemaakt door de media en ze geloven iedereen die zich al expert presenteert, terwijl de echte experts  nauwelijks geloofd worden.’ Brouns heeft zelf ervaren dat het lastig is om als echte deskundige via social media tegenwicht te bieden aan alle onzin die er beweerd wordt.  ‘Mensen zijn op zoek naar hun eigen waarheid en als er heel veel tegenstijdige zaken beweerd worden, kiezen voor wat hen het beste uitkomt. En dat is meestal niet de genuanceerde boodschap die wij als wetenschappers verkondigen. De waarheid is zelden sexy.’ Brouns liet vele voorbeelden de revue passeren van boodschappen die door het grote publiek omarmd worden, maar die vooralsnog te weinig wetenschappelijke onderbouwing hebben. Zo hekelde hij de auteurs van de boeken als Broodbuik en de Voedselzandloper . Hij zette zijn vraagtekens bij het paleodieet en noemde hij de hele glutenhype ware volksverlakkerij.

Brouns vindt het op zijn minst opmerkelijk dat fabrikanten van voedingsmiddelen aan alle kanten aan banden worden gelegd wat betreft claims die zijn mogen maken op verpakkingen, terwijl iedereen – met name niet-experts - via social media ongestraft allerlei onzin kan verkopen over voedingsmiddelen of voedingstoffen. ‘Eén verontrustend nieuwtje haalt makkelijk de voorpagina, terwijl vervolgonderzoeken, die later het tegendeel bewijzen, massaal genegeerd worden.’

Tenslotte  waarschuwde Brouns voor zogenaamde deskundigen: ‘Er zijn veel mensen die zich volgens hun opleiding – bestaande uit slechts een tiental schriftelijke lessen -voedingsdeskundig mogen noemen. De laatste tijd lijkt hier een wildgroei te ontstaan. Het is onmogelijk dat deze mensen voedingsonderzoek net zo kunnen interpreteren als geregistreerde voedingswetenschappers, die jaren van studie achter de rug hebben.’ Voor de leek is het echter absoluut niet duidelijk dat deze mensen veel minder deskundig zijn dan op grond van hun “titel” lijkt.  Brouns riep daarom op om de nuance aan te gaan geven, betere contacten op de bouwen met de media en dus vooral tegengas te geven.


Jerry Hofstee, , 30 January 2014:
Het voedingscentrum en ene professor brouns, wat een grap weer dit artikel. Denken dat hun gesponsorde onderzoeken de waarheid naar boven halen. Hou je zelf niet zo voor de gek en ga is praten met de toppers van o.a. hormoonfactor, de voedselzandlopen, het paleo etc. En kom niet elke keer met die trieste speldenprikjes uit delen vanaf je computertje, als jullie zo overtuigd zijn van jullie visie en kracht dan bel je die mensen op het ga je het debat aan. Tot die tijd douwen jullie je maar lekker vol met e-nummers, gluten, casine eiwit, lactose, transvet, omega 6 en een zooitje suiker.

Gr. Jerry Hofstee
Majola Janssens, , 30 January 2014:
Mijn simpele eigen waarheid is dat ik me veel beter voel door de boeken en tips van oa Ralph Moorman en Kris Verburgh.En dat alles zonder me gek te laten maken!
Pim Bekke, , 30 January 2014:
Wat mij als leek opvalt is ook hier het neerzetten van anderen en eigen opvatting als onaantastbaar profileren. Excuus voor evt taalfouten, op de iad is het haast niet te zien.

Vraag me af of je als beroepsgroep zo verder komt en echte discussie wel mogelijk is.

Met vriendelijke groet
Pim

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten