Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 September 2014

Te weinig goede voedingsinterventies voor ouderen

Door: Angela

Etende senioren

Er is slechts een beperkt aantal interventies met als doel om ouderen goed te laten eten en ondervoeding bij deze groep te voorkomen. Deze interventies sluiten bovendien niet altijd aan bij de (leef)situatie van ouderen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het RIVM.

Het RIVM heeft 19 interventies gevonden, die vaak alleen lokaal worden aangeboden. Het merendeel van de voedingsinterventies is gericht op de preventie van ziekten bij zelfstandig wonende ouderen. Echter, twee derde van alle 65-plussers heeft al 1 of meer chronische ziekten.

De interventies bestaan vooral uit voorlichting over gezonde voeding en het actief begeleiden van ouderen bij het verbeteren van hun leefstijl en het voorkomen van ondervoeding. Een klein deel van de interventies is gericht op ouderen in zorginstellingen, zoals het verbeteren van de maaltijdambiance en de voedingszorg rond een operatie.

Uit een workshop met diverse experts bleek dat er naast bovengenoemde interventies ook goede praktijkvoorbeelden en maatschappelijke initiatieven bestaan die ouderen ondersteuning bieden, zoals een boodschappenbus die ouderen naar een supermarkt rijdt. Deze initiatieven zijn niet in het RIVM-onderzoek meegenomen. Wel zijn er aanwijzingen dat zulke voorzieningen niet goed bekend zijn bij de ouderen zelf, maar ook niet bij zorgverleners, mantelzorgers en gemeentes. Aanbevolen wordt om initiatieven die in de praktijk succesvol lijken, te onderzoeken op effectiviteit, zichtbaar te maken en te promoten. Dit kan bijvoorbeeld via het Loket Gezond Leven, waarin het RIVM een overzicht geeft op kwaliteit en effectiviteit beoordeelde interventies.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten