Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 May 2013

Goed tandenpoetsen effectiever dan tandartsbezoek

Door: Karine

Tanden poetsen

Ouders leren om bij hun kinderen goed de tanden te poetsen is effectiever en op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper dan cariëspreventie door professioneel ingrijpen. Dit stelt Erik Vermaire van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in zijn promotieonderzoek dat hij op vrijdag 24 mei verdedigt aan de Universiteit van Amsterdam.

De standaardmethode voor cariëspreventie bestaat uit tweejaarlijkse periodieke controle, vaak vergezeld van een fluoridebehandeling en preventief sealen. Bij deze methode krijgt 1 op de 3 kinderen een gaatje.

Vermaire laat zien dat de Non-Operative Caries Treatment and Prevention-methode (NOCTP) 3 x effectiever is dan de standaardmethode: ongeveer 1 op de 6 kinderen ontwikkelt dan in 3 jaar tijd een gaatje in het blijvende gebit. Bij de NOCTP-methode ligt de nadruk op het stimuleren van het tandenpoetsen door de ouders en is de tweejaarlijkse periodieke controle vervangen door een individueel bepaalde frequentie aan de hand van risicocriteria. Daarnaast krijgen de kinderen - uitsluitend wanneer het cariësproces niet gestopt kan worden met goed tandenpoetsen - een fluoridebehandeling of sealing.

Vermaire onderzocht circa 180 6-jarige kinderen over een periode van drie jaar. De NOCTP-methode is 108 euro duurder dan de standaardmethode, maar Vermaire verwacht dat het op de lange termijn juist kostenbesparend is. ‘De verwachte levenslange kosten die een gevulde kies met zich meebrengt, liggen namelijk aanzienlijk hoger', licht Vermaire toe.

Bron: UVA


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten