Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 September 2016

Suikerindustrie beïnvloedt wetenschap

Door: Karine

Suikerindustrie

De suikerindustrie heeft in de jaren 60 van de vorige eeuw wetenschappers betaald om de relatie tussen suiker en hart- en vaatziekten te bagatelliseren, en in plaats daarvan de schuld bij verzadigd vet te leggen. Dat blijkt uit een onderzoek naar historische documenten uit de voedingsindustrie, gepubliceerd in JAMA. Volgens een van de auteurs, professor of Medicine Stanton Glantz, is de industrie erin geslaagd om de wetenschappelijke discussie over suiker decennialang te beïnvloeden. 

Low fat

De president van de Sugar Research Foundation hield in 1954 een speech waarin hij benadrukte dat een laag-vet-dieet een “strategische kans” was voor de suikerindustrie. De foundation besteedde meer dan 5 miljoen dollar in een campagne om de Amerikaanse bevolking ervan te overtuigen dat suiker onmisbaar was en energie leverde voor het dagelijks leven. Enkele jaren later werd duidelijk dat suiker een negatief effect had op bloedvetten, onder andere uit onderzoek van de Britse fysioloog Yudkin. De Foundation begon een campagne om negatieve berichtgeving over suiker te weerleggen. Zo werd er een symposium georganiseerd en er werden zelf onderzoeken gedaan om de data te weerleggen. 

Harvard

De documenten laten zien dat de Sugar Research Foundation (nu bekend als de Sugar Association) ongeveer 50.000 dollar heeft betaald aan 3 Harvard wetenschappers om in 1967 een studie over suiker, vet en hart- en vaatziekten te schrijven. De input voor het artikel werd geleverd door de Sugar Association. In het artikel, dat destijds werd geplaatst in het toonaangevende New England Journal of Medicine, werd de rol van suiker bij het ontstaan van hart- en vaatziekten weggewuifd en verzadigd vet als boeman aangewezen. 

Cariës

De invloed van de suikerindustrie strekte zich niet alleen uit tot hart- en vaatziekten. Zo werden ook de richtlijnen van het National Institute of Dental Research’s National Caries Programm beïnvloed. In de richtlijnen werd veel nadruk gelegd op poetsen en andere gebitsverzorging, en werd het beperken van suiker nauwelijks genoemd. 

Suikerlobby

Lees zeker het complete artikel in JAMA, want het is een zeer leesbaar journalistiek verslag dat een onthullende kijk geeft op de suikerindustrie. En denk niet dat dit alleen in Amerika kan: onlangs nog werd een zeer kritisch rapport gepubliceerd over de suikerlobby in Europa. Jaarlijks wordt er 21 miljoen euro besteed aan het beïnvloeden van de wetgeving en regelgeving rondom suiker.

Bron: JAMA en NY Times


Judith Rondeel, orthomoleculair en natuurdietist, 22 September 2016:
Ongelooflijk!! Als het zo gaat... wat we al langer vermoedde..hoeveel onderzoeken zijn dan onbetrouwbaar!
Harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 20 September 2016:
Dus als ik, zoals recentelijk nog op de diëtistendagen, of andere symposia, 2 hoogleraren namens het Kenniscentrum Suiker & Voeding de gevaren van suiker hoor weerleggen zal ik dat steeds met een flinke korrel zout blijven nemen. Het is gewoonweg kwalijk!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten