Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 March 2012

Stress belangrijke trigger voor PDS

Door: Karine

Stress lijkt een belangrijke “trigger” te zijn voor zowel het prikkelbare darmsyndroom (IBS) als functionele dyspepsie (FD). Dat zegt promovendus Breg Braak van de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek laat zien dat er in de hersenen in FD-patiënten veranderingen in de afgifte van dopamine zijn. Die veranderingen lijken gerelateerd aan chronische stress. Dit verklaart wellicht het gunstige effect van het antidepressivum Amitriptyline op dyspeptische klachten als misselijkheid, maar dit moet verder worden onderzocht. Bij IBS lijkt tevens sprake te zijn van ontregeling van het immuunsysteem, waarbij één type afweercel waarschijnlijk een belangrijke rol speelt: de mestcel. Buikklachten van IBS-patienten verbeteren door het medicijn Ketotifen, een stabilisator van mestcellen.

Bron: UVA


Leony Roobeek, , 21 March 2012:
Juist! en hoe staat het met de sfincter van Oddi? en de vergeten rol van de pancreas? Zaken die door de dietist met voeding zijn te regelen!
Hanneke Achterberg, , 16 March 2012:
Zou er al onderzoek zijn gedaan naar vitamine D en K (immuunsysteem en receptoren) en de inname van voldoende eiwit en goede vetzuren (dopamine en receptoren)? inname beinvloedbaar met keuze van voeding.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten