Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 January 2011

Strenger optreden tegen misbruik HCG voor afslanken

Door: Angela

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat strenger optreden tegen het aanbieden, toepassen of aanprijzen van het zwangerschapshormoon HCG als afslankmiddel door klinieken, artsen, apothekers en via websites.

HCG (Humane Choriongonadotropine) is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. Het hormoon wordt ook gebruikt voor de productie van een geneesmiddel om de vruchtbaarheid van vrouwen te bevorderen.
In de praktijk blijkt echter dat dit geneesmiddel (onder de naam Pregnyl of andere namen) ook in schoonheidsklinieken en op het internet wordt aangeboden om af te slanken. Het geneesmiddel is echter niet geregistreerd als afslankmiddel, waardoor het verkopen als zodanig verboden is. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat HCG effectief is in de behandeling van overgewicht. Overigens staat ook in de bijsluiter van Pregnyl uitdrukkelijk vermeld dat het niet bedoeld is als afslankmiddel.
De inspectie heeft de verenigingen van diëtisten, artsen en apothekers, farmaceutische groothandels, farmaceutische bedrijven en de bij de inspectie bekende afslankklinieken op de hoogte gesteld met een brief.

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten