Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 September 2016

Streng dieet wapen tegen verouderingsziekten

Door: Angela

Streng dieet wapen tegen verouderingsziekten

Muizen met een ernstige verouderingsziekte worden 3 keer ouder als ze 30% minder eten. Ook blijven ze veel vitaler dan muizen met dezelfde ziekte die normale hoeveelheden eten. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC en RIVM, gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature. De resultaten kunnen van grote betekenis zijn voor kinderen met een verouderingsziekte als progeria, die nu zeer jong overlijden. Op langere termijn kan deze vondst mogelijk ook van betekenis zijn voor het verder ontrafelen van de oorzaken van Alzheimer en Parkinson.

Minder DNA-schade

De onderzoekers verklaren de spectaculaire werking van het “restricted diet” als volgt: ‘Het DNA wordt continu beschadigd. Maar een speciaal DNA-reparatiesysteem herstelt de schade steeds weer. Bij kinderen en muizen met een verouderingsziekte werkt het DNA-herstelsysteem echter niet, waardoor de schade zich ophoopt in de cellen en het hele organisme sneller veroudert. Echter, door een streng dieet gaat het lichaam in de verdediging en steekt zijn energie vooral in onderhoud en afweer in plaats van groei. Bovendien vonden we dat dieetrestrictie voor minder beschadigingen in het DNA zorgt, wat verklaart waarom veroudering wordt vertraagd.’

Alzheimer en Parkinson

Ook bij de ziekte van Alzheimer en Parkinson spelen veroudering en het DNA-reparatiesysteem een belangrijke rol. De resultaten van dit onderzoek bieden daarom alle reden voor vervolgonderzoek bij deze ziektes.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten