Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 March 2016

Stop met toelating glyfosaat

Door: Karine

Het omstreden landbouwgif glyfosaat zou niet mogen worden toegelaten. Dat schrijven de organisaties Wemos, Greenpeace, Foodwatch en Milieudefensie in een open brief aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken. Volgende week beslist de Europese Unie over het verlengen van de toelating. Wemos vindt dat de Europese Unie het voorzorgsbeginsel in acht moet nemen en de gezondheid van haar burgers voorop moet stellen, en deze hormoonverstorende stof niet mag toelaten.

Glyfosaat is de werkzame stof in zeer veel gebruikte gewasbeschermingsmiddelen. Afgelopen zomer deed het kankeronderzoeksinstituut (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie een groot onderzoek naar de stof. IARC stelt dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor de mens. “Waarschijnlijk”is de op één na hoogste risicocategorie die het instituut hanteert.

Onderzoek door de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) kwam echter tot een tegenovergestelde conclusie. Volgens de milieuorganisaties komt dit verschil in conclusies doordat de EFSA haar beoordeling heeft mede gebaseerd op onderzoeken en analyses die zijn uitgevoerd of gesponsord door belanghebbende bedrijven.

Op de website van Foodwatch kan men een petitie tekenen tegen glyfosaat.

Bron: Wemos


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten