Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 September 2014

Stof uit broccoli remt ontwikkeling hart- en vaatziekten

Door: Reina

Broccoli

Elke dag 1 portie broccolizaailingen (broccoliplantjes van een week oud) kan het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten mogelijk verkleinen. Dit concludeert Kees Meijer in zijn onderzoek. Hij promoveert op 1 oktober aan de faculteit Medische Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De verantwoordelijke bioactieve stof in broccoli is sulforafaan, dat eiwitten afremt die betrokken zijn bij de ontwikkeling van vaatwandontsteking.

Mensen met obesitas kampen met een milde, maar chronische ontsteking van de circulatie door het hele lichaam. Daardoor lopen zij een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is nog deels onbekend hoe deze ontsteking ontstaat. Meijer onderzocht hoe de functies van vet- en ontstekingscellen veranderen door ontsteking en hoe metabole ontsteking voorkomen kan worden.

Meijer concludeert dat vetcellen zich gaan gedragen als immuuncellen, wat bij obese mensen mogelijk kan gebeuren door een te hoge energie-inname uit voedsel. Dat betekent dat de vetcellen van mensen met extreem overgewicht, in tegenstelling tot “gewone” vetcellen, ontstekingsfactoren kunnen produceren die andere ontstekingscellen aantrekken en activeren. Om dit probleem aan te pakken, is het niet alleen van belang dat mensen minder gaan eten, maar ook dat zij gebalanceerd eten. Meijers onderzoek laat zien dat bioactieve stoffen als sulforafaan kunnen helpen om metabole ontsteking af te remmen.

Bron: RUG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten