Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 September 2016

Steeds minder boulimia nervosa

Door: Karine

Boulimia nervosa

De afgelopen 30 jaar is het aantal nieuwe gevallen van Boulimia nervosa sterk afgenomen. Het aantal nieuwe gevallen van Anorexia nervosa daarentegen blijft stabiel. Mogelijke verklaring is dat boulimia gevoeliger is voor socioculturele veranderingen, zoals een toename van overgewicht in de samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Frédérique Smink, waarop zij op 28 september promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Anorexia stabiel

Voor haar onderzoek heeft Smink gebruikgemaakt van gegevens van zo'n 150.000 Nederlanders die gedurende 30 jaar door ruim 80 huisartsen zijn verzameld. Daaruit bleek dat het aantal nieuwe patiënten met boulimia in heel Nederland met ongeveer tweederde gedaald is, naar zo'n 500 per jaar. Het aantal patiënten met anorexia bleef relatief stabiel; bij zo'n 1000 vrouwen per jaar wordt deze diagnose voor het eerst gesteld.

Overgewicht is normaler

Smink denkt dat boulimia is afgenomen door de stijging van de gemiddelde BMI. Overgewicht is dus ‘normaler’ geworden. Dit vermindert mogelijk de druk om te compenseren voor eetbuien. Dit compensatiegedrag is juist de kern van boulimia nervosa. Andere ontwikkelingen die mogelijk aan de daling hebben bijgedragen zijn de opkomst van preventiemaatregelen en zelfhulp, versterkt door de snelle uitbreiding van toegang tot het internet.

Effect van uiterlijk

Smink onderzocht ook of sociale status in de vroege adolescentie (11-13-jarige leeftijd) een rol speelt. Uit haar studie blijkt het een voordeel is als jonge adolescenten er in hun eigen ogen of in die van klasgenoten goed uitzien. Dat leidt tot minder eetproblemen op jongvolwassen leeftijd. Opvallend is dat aardig gevonden worden door veel klasgenoten juist naar voren kwam als een voorspeller van eetproblemen.

Bron: RUG en Trouw


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten