Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 July 2015

Stamcellen kunnen in vetcellen veranderen

Door: Reina

Stamcellen kunnen in vetcellen veranderen

Beenmergcellen kunnen niet alleen zorgen voor een toename van rode en witte bloedcellen, maar ook van vetcellen. Dat concluderen onderzoekers van het Karolinska Instituut in Cell Metabolism.

In het onderzoek is het vetweefsel onderzocht van 65 volwassen patiënten, die 31 jaar geleden een beenmergtransplantatie hadden ondergaan vanwege leukemie. Circa 10% van het onderhuids vet bleek kenmerken te hebben van de donor. Opmerkelijk is dat patiënten met overgewicht of obesitas maar liefst 2,5 keer zoveel "donor vetcellen" hadden in vergelijking tot de patiënten met een normaal gewicht. De onderzoekers concluderen dat beenmergcellen zich dus tot andere celsoorten kunnen ontwikkelen. Bovendien wordt dat proces volgens hen beïnvloed door kenmerken van de ontvanger, zoals overgewicht.

De onderzoekers willen nu uitzoeken welke beenmergcellen in staat zijn te veranderen in vetcellen. Bovendien is het uiteraard de vraag of de omzetting van beenmergcellen in vetcellen ook plaatsvindt bij mensen die geen transplantatie ondergaan. Is dat wel het geval, dan zouden de bevindingen volgens de onderzoekers kunnen leiden tot een nieuwe behandeling van patiënten met metabole ziekten.

Bron: Karolinska Instituut


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten