Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 April 2011

Sportverslaving: meer dan 7,5 uur sporten per week

Door: Karine

Wanneer loopt sporten uit de hand en wordt het een verslaving? De grens ligt bij 7,5 uur per week, aldus Sabine Janssen van het Nijmeegse Universitair Sportcentrum (USC). Ze studeert Bewegingswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Je spreekt van sportverslaving als iemand sport om een geïrriteerd, gestrest of rusteloos gevoel tegen te gaan en als hij of zij daarbij de controle verliest en dus niet meer in staat is om te minderen. Vaak gaat sportverslaving gepaard met extreem letten op eetgedrag, zoals caloriearm eten en/of veel aandacht voor gezonde voeding. Bij blessures proberen sportverslaafden gewoon door te sporten. Ook verkiezen de sportverslaafden hun dagelijkse sporttijd boven andere verantwoordelijkheden. Mannen kiezen ervoor minder tijd door te brengen met hun familie, vrouwen laten hun werk ervoor schieten.

Janssen deed onderzoek onder 4000 sporters aan het Universitair Sportcentrum in de leeftijd van 17 tot 74 jaar. Uit haar onderzoek blijkt dat 1,5% van de sporters sportverslaafd is. Veel hoger ligt het percentage mensen dat symptomen van sportverslaving vertoont: 35%. De sportverslaafden sporten gemiddeld 7,5 uur per week, (vrijwel) elke dag; dit is bijna 4 keer meer dan een matige sporter. In het dagelijks leven zijn de sportverslaafden vaak prestatiegericht en succesvol in hun baan.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen


merel van de ven, , 09 January 2012:
wil graag meer weten over sportverslaving ivm scriptie hierover .Zit in 5 havo

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten