Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 June 2012

Sporters minder vaak ziek door probiotica

Door: Mary

topsporters

‘Topsporters die probiotica gebruiken hebben minder kans op het krijgen van infecties dan topsporters die geen probiotica gebruiken.’ Dat vertelde bewegingsbiochemie-professor Mike Gleeson van de School of Sport Excercise and Health Sience van de Loughborough University in Engeland tijdens het Sportsymposium dat Science for Health, de wetenschappelijke afdeling van Yakult, op 25 juni organiseerde. Gleeson baseert zijn uitspraak onder andere op eigen, door Yakult gesponsord, onderzoek onder 84 intensieve duursporters. In dit gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek kregen sporters gedurende 16 weken een probioticum (lactobacillus casei Shirota) of een placebo. Bloed en speeksel werden afgenomen en de sporters moesten wekelijks hun gezondheidstoestand bijhouden. In de probioticagroep kregen significant minder sporters last van een bovenste luchtweginfectie en ze werden ook minder vaak ziek. Het IgA gehalte van het speeksel van de probioticagroep was na week 8 en na week 16 van de studie significant hoger.

Gleeson haalde ook andere onderzoeken aan waaruit blijkt dat probiotica een rol lijken te spelen bij de ziektereductie bij intensieve sportbeoefenaars. En dat is volgens Gleeson wel van belang: ’Bewegen is gezond en mensen die regelmatig bewegen, zijn minder vaak ziek dan mensen die op de bank hangen. Maar bij extreem bewegen neemt de kans op infecties juist weer toe. De reden hiervoor is dat door extreme inspanning het immuunsysteem wordt onderdrukt.’ Gleeson wijst erop dat het gemeten effect bij een bepaalde bacteriestam gemeten is en dus niet bij een andere bacterie stam hoeft te gelden. Dat werd beaamd door prof. Eric Claassen die de algemene werking van probiotica besprak. ‘Een probiotica-advies kan onderdeel uitmaken van de begeleiding van topsporters. Maar het moet individueel bekeken worden of het helpt en bij hoeveel probiotica de sporter baat heeft.’ Claasen adviseert met een hoge dosis van verschillende goed onderzochte stammen te beginnen en bij effect dat afbouwen tot de hoeveelheid waarop het nog effect heeft. Ook is het belangrijk goed van te voren de gezondheidstoestand van de sporter in kaart te brengen. ‘Alleen dan kan je beoordelen of een probioticum voor die persoon ook effect heeft.’


Angela Severs, , 28 June 2012:
Onderzoek wordt vaak gesponsord door de industrie. Geen enkel probleem, als het onderzoek maar onafhankelijk wordt uitgevoerd.
nina de Groot, , 28 June 2012:
Waarom wordt dit gesponserd door Yakult??

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten