Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 December 2017

Spiermassa voorspelt herstellend vermogen van patiënt

Door: Angela

Spiermassa voorspelt herstellend vermogen van patiënt

Aan de hand van de omvang van de skeletspiermassa van patiënten kan in de toekomst worden voorspeld hoe de patiënt zijn operatie zal doorstaan en hoe het herstel erna verloopt. Patiënten met een lage spiermassa ontwikkelen na een operatie meer complicaties. Ook knappen ze minder snel op en hebben ze een grotere kans om te overlijden na de ingreep. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Jeroen van Vugt. Hij promoveerde op 20 december 2017 aan het Erasmus MC.


CT-scans
Van Vugt deed onderzoek bij patiënten die op de wachtlijst staan voor een levertransplantatie en bij patiënten die geopereerd moesten worden aan kanker in het maagdarmstelsel. Hij bekeek de buik- en rugspieren op de diagnostische CT-scans van de buik van alle patiënten Die geven een goede indicatie van de gehele spiermassa.

Complicaties en sterfte
In de groep mensen met de laagste spiermassa ontdekte hij significant meer postoperatieve complicaties, zoals wondinfecties. Bij de mensen die op de wachtlijst staan voor een levertransplantatie overleden bovendien significant meer mensen met lage spiermassa, voordat zij getransplanteerd konden worden.

Spiermassa versterken
De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk omdat nu tijdig kan worden gekeken naar de spiermassa van patiënten. Als die laag blijkt te zijn, kan de patiënt voor en na de operatie worden aangemoedigd om de spiermassa te versterken.

Standaardwaarden voor spiermassa
Probleem is voorlopig nog wel dat er geen standaardwaarden zijn vastgesteld voor een gezonde spiermassa. Van Vught: ‘We zijn wel druk bezig om te komen tot een soort gemiddelde, zoals de groeicurves van het Consultatiebureau. Maar dat is methodologisch gezien een heel grote uitdaging.’

Bron: Erasmus MC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten