Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 May 2012

Sondevoeding veiliger

Door: Angela

Sondevoeding veiliger

Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vanaf 1 mei een nieuw sondevoedingsysteem ingevoerd. Dit systeem is veiliger, omdat het gescheiden is van andere toedieningsystemen zoals infusen. Daarnaast is het systeem ook patiëntvriendelijker. De voedingssondes zijn gemaakt van polyurethaan waardoor ze langer kunnen blijven zitten en dus minder vaak verwisseld hoeven te worden.

Wereldwijd maken ziekenhuizen gebruik van een universeel ’luer lock’-systeem voor het toedienen van vloeistoffen, medicatie of voeding aan patiënten. De verschillende injectiespuiten, -naalden, slangetjes en infuuskraantjes van dit systeem sluiten naadloos op elkaar aan. Daarin schuilt ook een gevaar, want een spuit met sondevoeding of medicatie die enteraal moet worden toegediend, kan per ongeluk aangesloten worden op een infuus, waardoor de voeding of medicatie in de bloedbaan terecht komt.

Om deze levensgevaarlijke vergissing te voorkomen, heeft het UMCG het nieuwe, gescheiden sondevoedingsysteem integraal ingevoerd. Alle onderdelen van dit speciale systeem voor sondevoeding, van afsluitdopje tot voedingspomp, passen niet op het bestaande luer lock-systeem. Vergissen is dan ook niet mogelijk.

Bron: UMCG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten