Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 September 2014

Sneller herstel door beweging in ziekenhuis

Door: Angela

Bewegen in het ziekenhuis

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam wil patiënten tijdens hun opname meer laten bewegen, zodat hun herstel sneller verloopt en hun gezondheid en welzijn verbetert. Van 15 tot en met 19 september houdt het ziekenhuis een “Beweegweek”, als officiële aftrap van de nieuwe aanpak.

Bewegen wordt steeds meer gezien als medicijn tegen verschillende ziekten. Fysiotherapeut Inger Deijle: ‘De medische literatuur is er duidelijk over: inactiviteit vormt een groot risico, zéker als je ziek bent. Patiënten herstellen veel sneller als zij in beweging blijven.’ De “Beweegweek” is behalve leuk dan ook vooral serieus bedoeld, volgens neuroloog Renske van den Berg-Vos. ‘Stilzitten is het nieuwe roken, wordt weleens gezegd. Het werkt welvaartsziekten in de hand. Waarom zouden alle opgenomen patiënten constant in bed moeten liggen? Het risico op complicaties zoals longontsteking, decubitus, obstipatie en psychosociale problemen, neemt hierdoor aanzienlijk toe.’

De pogingen om patiënten aan het bewegen te krijgen, stoppen dan ook niet na deze week. De opnamefolders en het opnamegesprek worden bijvoorbeeld aangepast. Op de verpleegafdelingen komt een oefengids en een box met gewichten, een bal en een dynaband, zodat patiënten zelf aan de slag kunnen. De verpleging krijgt bovendien extra tools om patiënten te faciliteren bij het bewegen, zoals een mobilisatieschema dat inzicht geeft in hoe en wanneer de patiënt in beweging komt. Beweging krijgt voortaan ook extra aandacht in de rapportage tussen verpleegkundigen en artsen.

Bron: Sint Lucas Andreas Ziekenhuis


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten