Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 February 2013

Snelgroeiende baby heeft later dikke vaatwand

Door: Angela

baby krijgt fles

Kinderen die snel groeien als baby, hebben op 5-jarige leeftijd dikkere bloedvatwanden. Dit blijkt uit het onderzoek, waarop arts-onderzoeker Annemieke Evelein van het UMC Utrecht op 31 januari promoveerde. Bij volwassenen geeft een dikke vaatwand een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Bij 333 kinderen werd op 5-jarige leeftijd via een echometing de wanddikte en de elasticiteit van de halsslagader gemeten. Een deel van de 5-jarige kinderen blijkt een dikkere bloedvatwand te hebben. Het gaat om kinderen, die in hun eerste 3 levensmaanden een snellere gewichtstoename hebben in verhouding tot hun lengtegroei dan hun leeftijdsgenoten. De resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

‘We kunnen nog niet zeggen of de voeding van deze kinderen moet worden aangepast’, reageert Evelein. ‘We kennen de mogelijke bij-effecten daarvan namelijk niet. Wel kunnen we zeggen dat factoren die leiden tot een verstoord groeipatroon, zoals roken tijdens de zwangerschap, voorkomen moeten worden.’

Het onderzoek maakt deel uit van het WHISTLER-Cardio-onderzoek, een langlopend gezondheidsonderzoek onder kinderen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Doel is te achterhalen of tijdens de hele vroege jeugd al de kiem wordt gelegd voor vaatziekten later in het leven.

Bron: UMC Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten