Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 June 2017

Smaaksturing laat kankerpatiënt weer genieten van eten

Door: Angela

Smaaksturing laat kankerpatiënt weer genieten van eten

Ondervoeding bij oncologische patiënten tegengaan zonder klinische voeding? Smaaksturing biedt volgens Belgische deskundigen de oplossing. Door recepten selectief bij te sturen op bijvoorbeeld zuur, zoet en bitter kunnen smaakafwijkingen worden omzeild, waardoor de eetlust toeneemt. Het Academisch Ziekenhuis Jan Palfijn in Gent is een pilotproject gestart met “oncobrood”, dat aangepast is aan de persoonlijke smaakperceptie van kankerpatiënten. In een reportage van AVS Oost-Vlaamse Televisie wordt het onderzoek uitgelegd door de diëtist en chefkok van dit ziekenhuis.

Brood met gember en limoen

Metaal, karton katoen… Wat ze ook eten, voor de meeste kankerpatiënten smaakt alles vreemd. Chemotherapie verstoort de smaakperceptie, zowel tijdens de behandeling als daarna. Nu is de ene patiënt de andere niet: smaakperceptie is net zo persoonlijk als een vingerafdruk. In de pilot wordt onderzocht welke factoren, behalve het type kanker en de soort chemotherapie, de smaakperceptie beïnvloeden. En ook welke ingrediënten dan toegevoegd moeten worden zodat brood weer naar brood smaakt. Dat kunnen ingrediënten zijn die voor mensen met een normale smaakperceptie juist slecht smaken in combinatie met brood. Voorbeelden zijn gember, limoen en peper.

Klik hier om de uitzending te zien.


Deborah Meijburg, Diëtist, 12 July 2017:
Leuk om te vermelden dat dit al enige tijd in het Ikazia ziekenhuis loopt. Daarnaast was er oncologisch brood te bestellen bij het Vlaamsch Broodhuys, echter is dit volgens mij niet meer in de handel.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten