Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 October 2015

Slechts helft obesen krijgt verwijzing naar diëtist

Door: Angela

Slechts helft obesen krijgt verwijzing naar diëtist

Mensen met overgewicht en obesitas maken minder gebruik van een diëtist dan je op grond van hun gezondheidsrisico's zou verwachten. Eén van de oorzaken is het lage verwijspercentage van huisartsen: slechts de helft van de patiënten met obesitas wordt doorverwezen voor voedings- of dieetadvies. Dat blijkt uit onderzoek van voedingswetenschapper Jacqueline Tol, dat ze uitvoerde bij het NIVEL. Tol promoveert op vrijdag 6 november aan Tilburg University. Volgens Tol kan versterking van de samenwerking tussen huisartsen en diëtisten het verwijspercentage verhogen. Huisartsen die vaker contact hebben met een diëtist, blijken namelijk vaker door te verwijzen.

Zorgverzekering

Tol onderzocht factoren die het achterblijvende zorggebruik bij de diëtist kunnen verklaren. Ze maakte daarvoor gebruik van vragenlijsten die ze voorlegde aan huisartsen, diëtisten en patiënten, en van gegevens uit patiëntendossiers. Het lage verwijspercentage van huisartsen bleek één van de factoren. Een andere factor is de vergoeding door zorgverzekeraars. Vanaf 2012 werd dieetadvisering niet meer voor iedereen vergoed wordt vanuit de basisverzekering, waardoor het gemiddelde aantal patiënten dat een diëtist bezocht met 32% daalde.

Bereidheid af te vallen

Een andere verklaring voor het achterblijvende zorggebruik is de motivatie van de cliënt. Doorgaans is ongeveer de helft van de volwassenen met overgewicht bereid om af te vallen. Over het algemeen zijn mensen met een hoger opleidingsniveau, ongehuwden en mensen die positief denken over diëtisten eerder bereid om op dieet te gaan. Maar dat willen ze meestal ook zelfstandig doen. Pas als de gezondheid verder verslechtert, overwegen ze om een zorgverlener in te schakelen.

Bron: Tilburg University


Els Janse, Ervarings deskundige, 24 September 2017:
Het woord dieet zou vervangen moeten wirden door voedingsgewoonte te veranderen. Dieet is tijdelijk.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten