Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 July 2017

Slechte eetgewoontes doorbreken met mindfulness?

Door: Angela

Slechte eetgewoontes doorbreken met mindfulness?

Mindfulness lijkt aan te grijpen op mechanismen die een rol spelen in gewoontegedrag. Dat maakt mindfulness misschien een goede kandidaat om de verleiding van lekker eten beter te kunnen weerstaan en om slechte gewoontes te doorbreken. Dit concludeert onderzoeker en psychobiologe Lieneke Janssen, die onlangs promoveerde aan Radboudumc.

Mindful eten

Janssen onderzocht of mindful eten effect heeft bij mensen die hun eetpatroon willen veranderen. De ene groep volgde een “eten met aandacht”-training, ontwikkeld door het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness, de andere groep een “eten met kennis”-training. Het doel van “eten met aandacht” was zich bewuster worden van hoe men eet (mindful eten), terwijl “eten met kennis” als doel had om bewuster te worden van wat te eten (controlegroep). 

Calorieën als beloning

Met behulp van MRI bekeek Janssen het effect van mindful eten op beloningsprocessen in het brein. Na de mindful eten training reageerde een diepgelegen beloningsgebied in de hersenen minder sterk op een hoogcalorische beloning. Mindful eten blijkt dus een dempend effect te hebben op beloningsprocessen in het brein. Er is verder onderzoek nodig of hierdoor ook slechte eetgewoontes worden doorbroken, zo concludeert Janssen.

Bronnen: Radboudumc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten