Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 April 2013

Sinaasappelsap 14 maanden na tht-datum nog prima

Door: Reina

pak sinaasappelsap

Producten die in gesloten verpakking ongekoeld bewaard mogen worden, blijven veel langer goed dan de tht-datum op de verpakking aangeeft. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De bond onderzocht de kwaliteit van ongekoeld bewaarde producten als sinaasappelsap, bier en conserven en daarnaast ook de kwaliteit van brood, yoghurt en vleeswaren. Bijna driekwart van de proevers vond sinaasappelsap die 14 maanden over de datum was nog acceptabel. Bij brood dat maar liefst 10 maanden ingevroren was, proefde de helft van de testers niet dat ze het oudste brood aten.

In een laboratorium onderzocht de bond de aanwezigheid van bacteriën. Yoghurt laten bederven blijkt een hele kunst, zeker als de yoghurt goed is geschud. Een biertje is zelfs jaren na het verstrijken van de tht-datum nog veilig te drinken. De kwaliteit ervan gaat wellicht achteruit, maar het blijft veilig voor consumptie. Bart Combee, directeur Consumentenbond: 'De uitkomst laat zien dat producten vaak onnodig in de prullenbak verdwijnen. We adviseren om producten met een tht-datum die buiten de koelkast houdbaar zijn eerst te proeven voordat je ze weggooit'. Met de houdbaarheidsdatum van vleeswaren daarentegen kunnen consumenten niet lichtzinnig genoeg omspringen. Daar liggen serieuze gezondheidsrisico's op de loer. Het onderzoek liet zien dat sommige vleeswaren de tht-datum nauwelijks haalden.

Bron: Consumentenbond


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten