Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 April 2013

Selenium beschermt mogelijk tegen prostaatkanker

Door: Angela

vis

Een hogere seleniumwaarde in teennagels hangt samen met een verlaagd risico op prostaatkanker. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR) in Washington, DC.

Mannen met de hoogste waarden hadden een meer dan 60% lager risico in vergelijking met mannen met de laagste waarden. Dit impliceert dat een gebrekkige inname van selenium via de voeding gepaard gaat met een verhoogd risico op gevorderde prostaatkanker.

Eerdere studies naar een verband tussen seleniumwaarden en prostaatkanker leverden wisselende resultaten op. Het huidige onderzoek maakte gebruik van gegevens van de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker onder 58.279 mannen, die bij aanvang in 1986 een leeftijd hadden van 55 tot 69 jaar. Na een follow-up van meer dan 17 jaar bleken 898 deelnemers gevorderde prostaatkanker te hebben.

De onderzoekers kozen teennagelselenium als biomerker, omdat het een weergave is van een langdurige blootstelling aan selenium. Selenium in bloed is meer geschikt voor het bestuderen van recente seleniumblootstelling. De seleniumwaarden van de mannen uit de Nederlandse Cohort Studie variëren van laag tot matig. Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling blijkt dat de inname in veel leeftijdsgroepen onder of rond de aanbeveling ligt. En die aanbeveling wordt bovendien als verouderd beschouwd. Selenium zit vooral in vis, orgaanvlees en paranoten. Om selenium daadwerkelijk te kunnen toepassen ter voorkoming van prostaatkanker is meer onderzoek nodig, vooral in populaties met lage seleniumwaarden.

Bron: Universiteit Maastricht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten