Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 September 2013

Selenium beschermt mogelijk tegen prostaatkanker

Door: Karine

selenium in teennagels

selenium in teennagels

Mannen met hogere concentraties selenium in teennagels hebben een verlaagd risico op gevorderde stadia van prostaatkanker. Dit blijkt uit een studie van Maastricht UMC+, uitgevoerd bij meer dan 58.000 Nederlandse mannen tussen 55 tot 69 jaar. Bij mannen met grotere hoeveelheden selenium in de teennagels is het risico met meer dan 60% verlaagd in vergelijking met mannen met lage waarden. De resultaten van het Maastrichtse onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in Journal of the National Cancer Institute.

Het Maastrichtse onderzoek is uitgevoerd binnen de Nederlandse Cohortstudie (NLCS), waarin circa 58.000 mannen en 62.000 vrouwen uit het hele land zijn opgenomen. In 1986 zijn voedings- en leefgewoonten gemeten en bij 80% teennagelknipsels verzameld. Deze zijn gebruikt voor de bepaling van de concentratie selenium in het lichaam. Sinds 1986 is tevens het ontstaan van kanker onder NLCS-deelnemers nauwkeurig bijgehouden. Zodoende konden de onderzoekers het verband bestuderen tussen seleniumstatus en prostaatkanker.

Prof. Piet van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie en projectleider: ’Onze studie levert dus belangrijk aanvullend bewijs dat een lage seleniumwaarde een risicofactor is voor gevorderde prostaatkanker. Dit is van belang, omdat er weinig andere risicofactoren voor het ontstaan van prostaatkanker bekend zijn. Verder experimenteel onderzoek in Europa is nodig om te achterhalen of een hogere seleniuminname het risico op prostaatkanker effectief kan verminderen bij mannen met lage seleniumwaarden’.

Bron: Academisch Ziekenhuis Maastricht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten