Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 July 2017

Screening op ondervoeding tijdverspilling zonder behandeling

Door: Reina

Screening op ondervoeding tijdverspilling zonder behandeling

In 2016 kreeg gemiddeld slechts 45 procent van de ondervoede patiënten op de vierde opnamedag voldoende eiwit binnen. Dit percentage was in 2012 nog 50 procent, maar schommelt en daalt sindsdien. De norm is dat 60 procent van de ondervoede patiënten op de vierde opnamedag een eiwitinname hebben van 1,2 tot 1,5 gram per kg lichaamsgewicht (bij BMI >30 wordt het gewicht bij BMI 27 gebruikt). Slechts 11 van de 61 ziekenhuizen die een continue meting uitvoeren, halen deze norm. Dit blijkt uit de Resultaten prestatie indicatoren ondervoeding voor ziekenhuizen 2016. De Stuurgroep Ondervoeding noemt het resultaat ronduit teleurstellend en vindt screenen op ondervoeding tijdsverspilling als er daarna geen behandeling volgt.

Stijging screening polikliniek

Screening op de polikliniek gaat wel goed. De norm voor het percentage screening op de polikliniek ligt op 80 procent. Van de ziekenhuizen voldoet 81% aan deze norm voor de polikliniek geriatrie en 78% voor de polikliniek preoperatief onderzoek.

Grote uitdaging

Bijna alle ziekenhuizen hebben afspraken gemaakt over het behandelbeleid bij screeningsuitslag ondervoed, maar helaas blijft de implementatie veelal achterwege. Bij die implementatie blijkt de grootste uitdaging te liggen. De norm van 60 procent is weliswaar ambitieus, maar wel haalbaar. Om meer ondervoede patiënten goed te voeden zijn volgens Stuurgroep Ondervoeding blijvende structurele aandacht, regelmatig overleg, continue evaluatie en bijsturing nodig. Zieke mensen voldoende laten eten kent vele facetten. Belangrijk hierbij zijn goed overleg met de patiënt, een toereikend maaltijdconcept, deskundige voedingsassistenten, optimale multidisciplinaire samenwerking en duidelijke behandelafspraken over bijvoorbeeld de inzet van sondevoeding en frequente evaluatie van het behandelplan.

Verder lezen

De Stuurgroep Ondervoeding heeft de resultaten samengevat in verschillende factsheets:
Factsheet adequate eiwitinname ondervoede patiënten op vierde opnamedag
Factsheet screening ondervoeding polikliniek preoperatief onderzoek
Factsheet screening ondervoeding polikliniek geriatrie

Bron: Stuurgroep Ondervoeding


Anke Vroomen, dietist, 18 July 2017:
Screening op ondervoeding is zeker tijdsverspilling als er geen behandeling volgt. Maar ik denk dat we ook kritisch moeten kijken naar de doelen van de behandeling: veel mensen zijn op dag 4 al niet meer in het ziekenhuis, de mensen die er wel nog zijn, zijn meestal erg ziek. Een sonde plaatsen wordt in veel gevallen als een te drastische maatregel gezien. Zieke mensen voldoende laten eten kent zeker vele facetten, maar de vraag is of een ziekenhuisopname daarvoor de juiste periode is. Volgens mij moeten we ons veel meer richten op voeding in de thuissituatie.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten