Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 April 2014

Screening dikke mensen werkt

Door: Reina

Screening dikke mensen werkt

Het loont om mensen met overgewicht te screenen op metabool syndroom. Na behandeling is er bij meer dan de helft na 3 jaar geen sprake meer van metabool syndroom. Dit blijkt uit Utrechts onderzoek dat is gepubliceerd in het aprilnummer van Vakblad Huisarts en Wetenschap.

In 2004 adviseerde de Gezondheidsraad gerichte screening op cardiovasculaire risicofactoren onder mensen met overgewicht in plaats van screening onder de algemene bevolking op diabetes type 2. Daarop nodigde een groep Utrechtse huisartsen-onderzoekers 11.862 ogenschijnlijk gezonde mensen (20-70 jaar) uit voor screening op het metabool syndroom. Zij hadden dus nog geen diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. De deelnemers werd gevraagd thuis hun buikomvang te meten. Bijna 3/4 van de mensen bij wie een zelf screening thuis metabool syndroom aantoonde, nam uit zichzelf contact op met de huisartsenpraktijk. Met deze patiënten werd de uitkomst besproken en zij werden behandeld volgens de bestaande richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap. Deze aanpak leidde tot meer lichamelijke activiteit en tot gewichtsverlies in het 1e jaar na screening. Bij meer dan de helft van deze mensen was er na 3 jaar geen sprake meer van het metabool syndroom.

De onderzoekers vermoeden dat een screeningsinterval van langer dan 3 jaar zou kunnen volstaan. De screening en daaropvolgende zorg zijn dan goed in te bedden in de dagelijkse praktijk. De onderzoekers kunnen nog geen gerichte uitspraken doen over de (kosten)effectiviteit op de langere termijn. Wel zal de screening op de korte termijn leiden tot meer werk voor huisartsen en praktijkondersteuners.

Bron: H&W


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten