Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 December 2016

Screening coeliakie nodig bij diabetes type 1

Door: Karine

Glutenvrij dieet

MDL-arts in opleiding Sjoerd Bakker pleit voor een screening op coeliakie bij volwassenen met diabetes mellitus type 1 (T1DM). Studies laten zien dat 6% van deze patiënten ook coeliakie heeft. Dit komt neer op 6.000 patiënten in Nederland. Lang niet altijd weten volwassen patiënten met T1DM dat ze coeliakie hebben en daarom is screening nodig. Bakker promoveert op 8 december bij VUmc.

5 jaar klachten
Uit onderzoek van Bakker blijkt dat een derde van de patiënten die op volwassen leeftijd diabetes mellitus type 1 kregen, langdurig (meer dan 5 jaar) klachten van coeliakie hadden, vóórdat coeliakie werd gediagnosticeerd. Momenteel worden volwassen diabetespatiënten niet standaard gecontroleerd op coeliakie. Kinderartsen doen dat wél bij insulineafhankelijke diabetes. Opvallend genoeg vond Bakker dat coeliakie geen effect had op de glucoseregulatie van T1DM-patiënten.

Vijfjaarlijkse screening
Coeliakie voldoet volgens Bakker aan bijna alle internationale criteria voor screening: de ziekte komt vaak voor, is makkelijk te diagnosticeren middels antistoffen in het bloed en er is een behandeling mogelijk. Gezien het feit dat de onderzochte patiënten langdurig klachten hadden, adviseert Bakker om elke 5 jaar te screenen op coeliakie. 'Een eerdere diagnose van coeliakie zou deze patiënten enorm kunnen helpen'.

Bron: VUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten