Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 June 2012

Schijf of piramide?

Door: Mary

Heeft de Schijf van Vijf de langste tijd gehad? Tijdens het VoedingNederland congres "Haal meer gezondheid uit voeding(smiddelen)", dat op 19 juni werd gehouden in Nieuwegein, gaf Andrea Werkman van het Voedingscentrum aan dat er misschien wel samenwerking mogelijk is met andere voedingsvoorlichtingsmodellen. In de loop van het jaar gaat het Voedingscentrum de Schijf van Vijf evalueren bij diëtisten.

Naast de Schijf van Vijf werden ook de Voedingspiramide (door Mirjam Bakker-van Dam) en de PuurGezond piramide (door Angela Severs) toegelicht. Deze 3 verschillende voorlichtingsmodellen zijn allemaal gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. De verschillen zitten in de details en het bijbehorende verhaal.

Uit de discussie over de 3 modellen bleek dat misschien niet één model het beste is, maar dat we toe moeten naar een model, toegespitst op een groep of zelfs individu. Het belang van elke voedingsvoorlichter is dat de boodschap - gezonde voeding - wordt overgebracht. Hiervoor is een model nodig dat de consument aanspreekt, en juist dat verschilt van persoon tot persoon.

Opvallend was dat een overgrote meerderheid van de aanwezigen in een voorlichtingsmodel ook graag aandacht ziet voor duurzaamheid. Dus moeten vis en vlees nog wel zo'n centrale plek krijgen of moet er meer ruimte komen voor plantaardige eiwitbronnen zoals noten en peulvruchten?


Mirjam Bakker, , 29 June 2012:
bedankt voor je positieve reactie op de adviezen van de Voedingspiramide.
Mirjam Bakker, , 29 June 2012:
bedankt voor je positieve reactie op de adviezen van de Voedingspiramide.
Elly van Kranen, , 22 June 2012:
Ik ben wel gecharmeerd van de Voedingspiramide van Bakker/Witteman. Geen kunstmatige zoetstoffen en zeer beperkt natuurlijke zoetmiddelen. Overall veel meer natuurlijke/eerlijke voeding en geen/nauwelijks fabrieks/bewerkte voeding.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten