Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 January 2018

Schema brengt oorzaken overgewicht in beeld

Door: Karine

overgewicht in de spreekkamer

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde pleit hoogleraar Liesbeth van Rossum van Erasmus MC samen met collega’s voor betere diagnostiek bij overgewicht. De auteurs stellen dat ‘artsen de patiënt de sportschool injagen, maar dat ze vergeten aandacht te besteden aan diagnostiek naar onderliggende aandoeningen en bijdragende factoren van overgewicht.’

Schema
Als er meer aandacht komt voor verborgen dikmakers en -houders, zoals hormoonafwijkingen en medicijnen, wordt de effectiviteit van de behandeling van overgewicht groter. De auteurs maakten een zeer praktisch schema waarin de belangrijkste oorzaken van obesitas zijn opgenomen. Dat zijn: leefstijl, mentale status, medicijnen (zoals corticosteroïden), hormonen, afwijkingen in de hypothalamus en genetische afwijkingen.

Spreekkamer
Vaak worden overgewicht en obesitas niet in de spreekkamer besproken, aldus de auteurs. Zorgverleners denken dat dit te tijdrovend is, dat er toch geen oplossing voor is, of ze zijn bang dat patiënten dit als kwetsend ervaren. Een recente studie in The Lancet laat zien dat een adviesgesprek van slechts 30 seconden met patiënten die het spreekuur bezoeken voor andere zaken dan obesitas juist gewaardeerd werd. Cruciaal hierbij was dat mensen dan wel direct én actief werden doorverwezen naar een hulpverlener op het gebied van leefstijlinterventie, zoals een diëtist.

Bron: NTvG


Yvonne Godei, diëtist, 09 January 2018:
Dat vraag ik mij ook af. De meeste oorzaken genoemd in het schema zijn mij bekend. Maar wat kan een dietist daarmee?
Fenna Janssen, Dietist-Therapeut, 09 January 2018:
Interessant! Hoe kunnen wij dit inzetten? Ik zie een paar cliënten voor mij die symptomen uit het hormonale vak hebben. Veel cliënten terugverwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek? Een cliënt is reeds bij de internist onder behandeling. Of blijft leefstijlinterventie voor artsen stap 1?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten