Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 November 2015

Ruim 80% van de Nederlanders krijgt diabetes of voorstadium daarvan

Door: Reina

Ruim 80% van de Nederlanders krijgt diabetes of voorstadium daarvan

Een op de drie Nederlanders krijgt tijdens zijn leven diabetes type 2 en de helft van de Nederlanders een voorstadium daarvan. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in de Lancet Diabetes & Endocrinology. Naarmate de leeftijd stijgt, blijkt het risico te dalen. Bij 80-jarigen die nog geen diabetes hebben, is de kans op diabetes nog 1 op 10.

De Rotterdamse onderzoekers baseren hun bevindingen op gegevens van het langlopende bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in Rotterdam. De ERGO-studie, internationaal ook wel bekend als de Rotterdam Study, volgt meer dan 15.000 ouderen in de Rotterdamse wijk Ommoord van 45 jaar en ouder. De onderzoekers berekenden voor het eerst in Europa het levenslange risico op diabetes op basis van de gegevens van meer dan 10.000 deelnemers over een periode van 14 jaar. Deze deelnemers hadden geen diabetes of een voorstadium daarvan bij de start van deze studie.

Ook risico bij gezond gewicht

Met name mensen met overgewicht en obesitas hebben een hoger risico op diabetes, maar ook mensen met een gezond gewicht lopen gevaar. Mensen met een voorstadium van de ziekte hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, maar weten dit vaak niet. Toch hebben 45-jarigen met het voorstadium van diabetes maar liefst 75% kans om diabetes te krijgen. Bij mensen met een BMI<25 is het risico op de ziekte nog maar 20%. De oorzaak hiervan is niet bekend, vermoedelijk spelen erfelijke factoren en ongezonde voeding hierbij een rol. Volgende de onderzoekers heeft uiteindelijk de helft van de diabetespatiënten op middelbare leeftijd in de toekomst een behandeling met insuline nodig.

Bron: Erasmus MC


Harriet Verkoelen, diëtist en DVK, 17 November 2015:
Zorgelijk! Maar gekke eindconclusie wat de insuline betreft. Dit is namelijk op grote schaal te voorkomen door iedereen met risico een koolhdyraatarme leeftijl aan te leren. Overgewichtdiabetes is geen tekort aan insuline maar insulineresistentie, dit vergt een andere aanpak die nog weinig doordrongen is. Zelfs na jaren insuline spuiten kan iemand met DM2 dan zelfs weer van de insuline af komen. Waarom starten we er dan niet meteen mee?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten