Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 April 2012

Ruim 1 op de 5 kinderen te dik

Door: Reina

Jongen met overgewicht

Van de Nederlandse kinderen tussen 10 en 12 jaar heeft 22% overgewicht. Hierbij zijn ook kinderen met morbide obesitas meegeteld: dat komt bij 6% van de kinderen voor. Dit blijkt uit een Europese studie binnen het ENERGY-project, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS-ONE. De studie laat zien dat overgewicht veel voorkomt onder schoolkinderen in verschillende landen in Europa.

Het onderzoek is in 2010 uitgevoerd onder schoolkinderen van 10 tot 12 jaar in België, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Spanje. Er hebben 3.398 jongens en 3.727 meisjes meegedaan. In de onderzochte 7 landen heeft 30% van de kinderen overgewicht en is er bij 1 op de 10 kinderen sprake van morbide obesitas. In Griekenland komt overgewicht het meeste voor: de helft van de kinderen heeft overgewicht en 1 op de 5 kinderen heeft morbide obesitas. In Noorwegen werden de laagste percentages gemeten: 19% van de Noorse kinderen is te dik, waarvan 4% morbide obesitas heeft.

'Het is niet gemakkelijk om de verschillen tussen deze landen te verklaren', stelt onderzoekscoördinator professor Johannes Brug van VU medisch centrum. Het onderzoek toonde aan dat kinderen in Griekenland het minst sporten, kinderen in Griekenland en Hongarije het meest televisie kijken, kinderen in België het langst slapen, en kinderen in Nederland de grootste hoeveelheden frisdrank drinken (maar liefst 0,6 liter per dag).

Ook bleek uit het onderzoek dat jongens over het algemeen dikker zijn dan meisjes, meer televisie kijken en meer frisdrank drinken. Meisjes doen echter minder aan sport. Kinderen van hoog opgeleide ouders zijn slanker, behalve in Griekenland en Spanje.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten