Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 September 2016

Roomboter heeft weinig invloed op de gezondheid

Door: Angela

Roomboter heeft weinig invloed op de gezondheid

Mensen die dagelijks 14 gram roomboter eten, hebben geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De kans op diabetes is iets lager (4%) en de kans op overlijden iets hoger (1%). Dat blijkt uit een meta-analyse van in totaal 9 studies onder ruim 600.000 deelnemers, gepubliceerd in PloS One.

Roomboter niet afraden

Roomboter blijkt een neutraal voedingsmiddel: het heeft geen noemenswaardig effect op de gezondheid. Dit terwijl roomboter wel rijk is aan verzadigd vet, waarvan we de inname volgens gezondheidsinstanties moeten minderen. Volgens de onderzoekers hoeft roomboter niet afgeraden te worden, maar moet het ook niet als gezond worden gepromoot.  

Beschermt zuivelvet tegen diabetes?

Er zou meer onderzoek moeten komen naar het potentiele beschermende effect van zuivelvet tegen diabetes, aldus de onderzoekers. Het verlaagde risico op diabetes is ook gevonden in andere studies met zuivelvet. Overigens was dit voor de Nederlandse Diabetes Federatie aanleiding om volle zuivelproducten niet af te raden in de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015.  

Bron: Tufts University


Ellen Govers, dietist, voorzitter+KDOO, 27 September 2016:
Deze meta-analyse laat zien dat niet de focus op vet bepaalt of iemand HVZ krijgt. Dat wisten we eigenlijk al: insuline resistentie is de oorzaak van HVZ, daarbij stijgt inderdaad het LDL en daalt het HDL. Het onderzoek laat zien dat 14 gram roomboter een veilige hoeveelheid is. Het dagelijks nuttigen van een grotere hoeveelheid, door bv alle sneden brood te besmeren met roomboter is dus minder raadzaam. Uit andere studies, bv de Predimed studie uit Spanje, weten we dat een dagelijkse consumptie van enkele lepels extra vierge olijfolie echt beschermt tegen HVZ. Wellicht is dus een combi denkbaar: een beetje roomboter en voldoende olijfolie. Ook mov blijft gewoon voorkeursproduct. We hoeven niet allemaal aan de roomboter.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten