Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 March 2012

Rood vlees: maximaal 500 gram per week

Door: Karine

Veel rood vlees kan de kans op chronische ziekten verhogen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Archives of Internal Medicine. De onderzoekers van Harvard namen gegevens van ruim 120.000 deelnemers uit de bekende Nurses Health Study en de Health Professionals Follow-up Study onder de loep. Zij concludeerden dat rood vlees leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en kanker. Het eten van bewerkt rood vlees (zoals vleeswaren en vleesproducten als hamburgers) verhogen het risico zelfs nog iets meer. Het vervangen van rood vlees door andere eiwitbronnen als vis, gevogelte, magere zuivel, peulvruchten en noten leidt tot een lager risico, aldus de onderzoekers. Mogelijke verklaringen voor het verhoogde risico door rood vleesconsumptie zijn de aanwezigheid van verzadigd vet, cholesterol, heemijzer in rood vlees en zout en nitraat in bewerkte vleesproducten.

Naar aanleiding van dit nieuws geeft het Voedingscentrum het advies om niet elke dag vlees te eten en niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Rood vlees is het vlees dat afkomstig is van koe, varken, schaap en andere zoogdieren.    

Bron: Archives of Internal Medicine, Voedingscentrum


Rob van Berkel, , 15 March 2012:
Het onderzoek als zodanig laat niet zien dat het eten van rood vlees de kans op chronische ziekten verhoogd.

Het betreffende onderzoek gaat over een verhoogd overlijdensrisico door het eten van rood vlees. Dit is verder uitgesplitst naar het overlijdensrisico voor CHD en kanker.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten