Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 March 2012

Rood vlees: maximaal 500 gram per week

Door: Karine

Veel rood vlees kan de kans op chronische ziekten verhogen. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Archives of Internal Medicine. De onderzoekers van Harvard namen gegevens van ruim 120.000 deelnemers uit de bekende Nurses Health Study en de Health Professionals Follow-up Study onder de loep. Zij concludeerden dat rood vlees leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en kanker. Het eten van bewerkt rood vlees (zoals vleeswaren en vleesproducten als hamburgers) verhogen het risico zelfs nog iets meer. Het vervangen van rood vlees door andere eiwitbronnen als vis, gevogelte, magere zuivel, peulvruchten en noten leidt tot een lager risico, aldus de onderzoekers. Mogelijke verklaringen voor het verhoogde risico door rood vleesconsumptie zijn de aanwezigheid van verzadigd vet, cholesterol, heemijzer in rood vlees en zout en nitraat in bewerkte vleesproducten.

Naar aanleiding van dit nieuws geeft het Voedingscentrum het advies om niet elke dag vlees te eten en niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Rood vlees is het vlees dat afkomstig is van koe, varken, schaap en andere zoogdieren.    

Bron: Archives of Internal Medicine, Voedingscentrum


Martine Dogger, , 04 April 2012:
Niet alleen variëren met vlees, vis en kip, maar ook met vleesvervangers en peulvruchten
Lila Lali, , 26 March 2012:
Jammer dat rood vlees zo'n slechte naam heeft. Ik was dan ook blij verrast dit nieuwsbericht te lezen:

http://www.ggznieuws.nl/2011/index.php?option=com_content&view=article&id=3496:rood-vlees-halveert-risico-op-depressie&catid=3:verzameld-nieuws&Itemid=1
Tonie van der Westen, , 21 March 2012:
@ koekie: rood vlees is vlees van rund, varken, paard, schaap of lam, alle diersoorten dus en geen gevogelte.
Als je varieert met vlees, kip en vis en je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden is er in principe geen probleem
Elisa van der+Molen, , 20 March 2012:
@koekie: varken is ook rood vlees ja. Is tevens in het artikel te lezen.
Dé van de Riet, , 20 March 2012:
Vlees is buitengewoon voedzaam en past in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon
Rob van Berkel, , 20 March 2012:
In het onderzoek staat:

Questionnaire items about unprocessed red meat consumption included "beef, pork, or lamb as main dish" (pork was queried separately beginning in 1990), "hamburger," and "beef, pork, or lamb as a sandwich or mixed dish." The standard serving size was 85 g (3 oz) for unprocessed red meat. Processed red meat included "bacon" (2 slices, 13 g), "hot dogs" (one, 45 g), and "sausage, salami, bologna, and other processed red meats" (1 piece, 28 g).

De gedachte is dat haemijzer het lumen van de dikkedarm beschadigd. Hierdoor gaan de celdelingen sneller. Hoe meer celdelingen er plaats vinden, des te groter is de kans dat hierbij iets mis gaat en kanker ontstaat.
http://dissertations.ub.rug.nl/FILES/faculties/medicine/2000/a.l.a.sesink/h2.pdf
Sarah VA, , 20 March 2012:
Wat is de problematiek rond heemijzer?
Koekie Monster, , 20 March 2012:
Valt varken onder de groep van rood vlees? Ik had graag een volledige lijst gehad van wat valt onder rood vlees. Met dank
Liesbeth van den Heuvel, , 20 March 2012:
voeding is complex. Conclusies moeten als oneliner naar het publiek toe. Vleeseters zijn ms. mensen die inactief zijn, veel in de auto zitten, nooit paprika eten, pijp roken, graag in de volle zon zitten en daar een frikandel eten?
Je kunt onmogelijk voor alle factoren corrigeren. Of er uberhaupt aan denken!
Connie Hoek, , 16 March 2012:
Dit onderzoek van Harvard is een observationeel onderzoek. Met andere woorden: 1x per 4 jaar krijgen de deelnemers een vragenlijst in te vullen over hun eetpatroon van de laatste tijd!Deze http://www.channing.harvard.edu/nhs/questionnaires/pdfs/NHSI/2002.PDF) De resultaten zijn daarna uitgesplitst in 5 groepen. Hier (http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/archinternmed.2011.2287v1/IOI110027T1)kun je zien dat de gulzige rood-vleeseters (meer dan 3 porties per dag)ook veel minder aan sport deden (hadden zij minister Schippers maar in Amerika), veel kilocalorieën per dag aten, veel vaker rookten en een lager cholesterol hadden dan de rood-vlees-vermijders. De onderzoekers geven wel aan dat er gecorrigeerd is voor deze verschillen, maar wellicht zijn ze vergeten dat mensen niet altijd even "eerlijk" hun eetgedrag benoemen (http://jn.nutrition.org/content/136/2/459/T3.expansion.html) zoals onder andere uit deze Australische studie blijkt. En oh ja, misschien kan iemand van Harvard mij dan meteen uitleggen waarom er in (voornamelijk) vegetarische landen zoals India sowieso nog een flinke sterfte aan CHD en kanker is, nu deze "feiten" aan het licht zijn gekomen. Tot die tijd eet ik met een gerust hart mijn wildernis vlees gehaktballetje. Misschien neem ik er vanavond maar 2 om mijn cholesterol wat te laten dalen (met dank aan Harvard)!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten