Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 April 2015

Risicogroepen hyperkaliëmie in kaart

Door: Reina

Risicogroepen hyperkaliëmie in kaart

Het is vrijwel onmogelijk om via voeding te veel kalium binnen te krijgen. Maar er zijn wel bepaalde risicogroepen voor hyperkaliëmie, zoals patiënten met ernstige nierschade. Zij zijn gebonden aan een kaliumbeperkt dieet. Dit blijkt uit het rapport "Kalium inname: risico van hyperkaliëmie?: Overzicht van beschikbare gegevens in Nederland" van het RIVM. Op dit moment ligt de gemiddelde kaliuminname in Nederland net iets lager ligt dan de aanbevelingen. Een kaliumtekort komt nauwelijks voor.

Ernstige hyperkaliëmie kan hartritmestoornissen, een acute hartstilstand of spierverlammingen veroorzaken. Daarom volgen mensen met ernstige nierschade een kaliumbeperkt dieet. Andere risicogroepen voor hyperkaliëmie zijn mensen die niet weten dat ze een verstoorde nierfunctie hebben, maar die daarnaast wel veel kalium via supplementen binnenkrijgen of die tegelijkertijd bepaalde medicijnen gebruiken. Denk aan medicijnen als ACE-remmers of kaliumsparende diuretica. Hoe vaak dit voorkomt is niet bekend; daar is meer onderzoek voor nodig.

Aanleiding voor het rapport is dat Nederlanders te veel zout binnenkrijgen. Een methode om het zoutgehalte in producten te verlagen is het gebruik van zoutvervangers, zoals kaliumchloride.
Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten