Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 February 2014

Risicogenen anorexia nervosa ontdekt

Door: Reina

anorexia

Variaties in een aantal genen bepalen samen met omgevingsfactoren de kans op het ontstaan van anorexia nervosa. Dit zijn de eerste resultaten van een wereldwijd genetisch onderzoek bij bijna 3.000 patiënten met deze ziekte. De resultaten zijn gepubliceerd in Molecular Psychiatry.

Het is al langer bekend dat anorexia nervosa vaker binnen families voorkomt. Een groot consortium zocht daarom naar genetische risicofactoren. In Nederland zijn het Centrum Eetstoornissen Ursula van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Altrecht Eetstoornissen Rintveld en het UMC Utrecht bij dit omvangrijke onderzoek betrokken.
Uit het onderzoek komt niet duidelijk 1 gen naar voren dat anorexia nervosa veroorzaakt. Zoals verwacht gaat het om een combinatie van variaties in vele genen. Hierbij is het nog onduidelijk welke genen echt belangrijk zijn voor het ontstaan van de ziekte en het beloop daarvan. Wel is duidelijk dat enkele van deze in totaal 76 gevonden genen een rol spelen bij het vormen van neurale netwerken en synapsen. Deze genen worden niet alleen gevonden bij anorexia, maar zijn ook al eerder bij autisme en ADHD in beeld gekomen. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of en hoe deze genen een rol spelen bij anorexia.

 

‘De volgende stap is DNA verzamelen van meer dan 25.000 patiënten met anorexia. Dat vraagt om wereldwijde samenwerking’, aldus prof. Eric van Furth (LUMC). ‘We hebben nu wel sleutels in handen waarmee we gericht verder onderzoek kunnen doen om te ontrafelen welke processen en risicofactoren essentieel zijn in het ontstaan van eetstoornissen’, reageert prof. dr. Annemarie van Elburg (Altrecht). ‘Begrip hiervan is essentieel om nieuwe therapieën te vinden voor deze ernstige psychiatrische stoornissen.’

Bron: UMC Utrecht

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten