Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 September 2013

Risico op nierfalen beter te voorspellen

Door: Karine

nierfunctie

nierfunctie

De nierfunctie is met een nieuwe methode beter te meten, waardoor het risico op nierfalen en sterfte aan hart- en vaatziekten beter kan worden ingeschat. De nieuwe methode is betrouwbaarder bij mensen met weinig spiermassa, zoals ouderen en mensen met chronische ziekten, en bij mensen die weinig of geen vlees eten. De resultaten komen uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van UMCG-nefroloog dr. Ron Gansevoort en is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Met de nieuwe methode wordt de hoeveelheid van cystatine C in het bloed gemeten. Dit is een afvalstof van álle lichaamscellen en de hoeveelheid ervan in het bloed is veel stabieler dan van creatinine. Creatinine is een afvalstof van alleen de spiercellen.

De onderzoekers hebben aangetoond dat de nieuwe methode een betere voorspeller is van nierfalen en sterfte aan hart- en vaatziekten dan de creatinine-test. Hiertoe hebben zij de gegevens van 11 bevolkingsonderzoeken in Europa, de Verenigde Staten en Australië gecombineerd. De Nederlandse gegevens betreffen 8.000 mensen die hebben meegedaan aan de Groningse PREVEND-studie. In alle studies werden metingen op eenzelfde manier gedaan, zodat vergelijkingen tussen de voorspellende waarde van creatinine en cystatine C mogelijk waren.

De kosten voor de nieuwe test zijn wel hoger dan de creatininetest. De onderzoekers hopen dat er door de resultaten meer vraag komt naar deze bepaling, waardoor de test uiteindelijk goedkoper wordt.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

 

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten