Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 August 2015

Risico op hart- en vaatziekten beïnvloedbaar tijdens zwangerschap

Door: Reina

Risico op hart- en vaatziekten beïnvloedbaar tijdens zwangerschap

Zwangeren die letten op de consumptie van essentiële vetzuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten bij hun kind verlagen. Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ op basis van gegevens uit het zogeheten Maastricht Essential Fatty Acid Birth cohort (MEFAB-cohort). De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLEFA.

De onderzoekers hebben de aanwezigheid van verschillende vetzuren in het bloed van 242 zwangere vrouwen vastgesteld. Bij hun kinderen werden 7 jaar later risicofactoren voor hart- en vaatziekten bepaald. Toen bleek dat bepaalde omega-3 vetzuren bij de moeder een ongunstige invloed hebben op het totale cholesterolgehalte van het kind. Omega-6 vetzuren bleken daarentegen een negatief effect te hebben op de BMI (Body Mass Index) en de bloeddruk van het kind. Het gunstige effect op de gezondheid van omega-3- en omega-6-vetzuren bij volwassenen geldt volgens de onderzoekers dus blijkbaar niet voor het ongeboren kind.

Inmiddels zijn de kinderen uit het oorspronkelijke onderzoek rond de 25 jaar. De onderzoekers gaan nu een vervolgstudie naar prenatale programmering starten. Ze willen onderzoeken of de hoeveelheid vetzuren tijdens de zwangerschap ook invloed heeft op bijvoorbeeld de leerprestaties en de ontwikkeling van overgewicht van de kinderen die nu op volwassen leeftijd zijn.

 

Bron: Maastricht University

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten