Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 August 2013

Risico hart- en vaatziekten al zichtbaar op 6-jarige leeftijd


6-jarige

Nederlanders uit een laag sociaaleconomisch milieu hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten dan uit een hoog sociaaleconomisch milieu. Deze verschillen ontstaan al op 6-jarige leeftijd. De grootste boosdoeners zijn het roken door de moeder tijdens de zwangerschap en te vroeg stoppen met borstvoeding. Dit blijkt uit onderzoek van Gerrit van den Berg bij VU medisch centrum, waarop hij 4 september promoveert.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen de ABCD-studie, een lang lopend Amsterdams onderzoek naar de gezondheid van 8.000 kinderen van verschillende etnische afkomst. Kinderen uit een laag sociaaleconomisch milieu (de moeder heeft een lbo-opleiding of lager) hebben gemiddeld een lager geboortegewicht en groeien in het eerste levensjaar sneller. Dit geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit wordt al op de kleuterleeftijd (6 jaar) zichtbaar. Deze kinderen hebben gemiddeld een hoger lichaamsgewicht, vaker een verstoorde bloedsuikerspiegel en een 2 keer zo hoge kans op een te hoge bloeddruk in vergelijking met kinderen uit een hoog sociaaleconomisch milieu (waarvan de moeder minstens een hbo-opleiding heeft). Dit hangt onder meer samen met het geboortegewicht, de duur van de borstvoeding en mogelijk ook de samenstelling van de voeding. Kinderen uit een laag sociaaleconomisch milieu eten meer koolhydraten (meer zoetigheid) en minder vezels.

Deze verschillen in gezondheid tussen sociaaleconomische klassen kunnen volgens de onderzoeker worden verkleind door meer laag opgeleide moeders te motiveren om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap, te beginnen met borstvoeding en om de borstvoeding langer vol te houden. En in het algemeen geldt voor het kind: meer bewegen en minder laten snoepen.

Bron: VU medisch centrum


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten