Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 December 2015

‘Richtlijnen goede voeding bieden houvast’

Door: Inge Hendriks

Prof. Daan Kromhout: ‘Richtlijnen goede voeding bieden houvast’

‘Er is veel verwarring op het gebied van voeding en gezondheid. De vaak ongenuanceerde mediaberichten maken het voor de “gewone” consument ondoenlijk om de informatie over voeding goed te interpreteren.’ Dat stelde prof. Daan Kromhout op 1 december 2015 tijdens de scholing van de DCN Academy te Hilversum.

Focus op voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen

’De Richtlijnen goede voeding zijn geïntegreerde boodschappen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek om chronische ziekten te voorkomen door middel van voeding’, aldus prof. Kromhout, de voorzitter van de Gezondheidsraadcommissie die de richtlijnen heeft opgesteld. ‘Anders dan de vorige richtlijn ligt de focus geheel op voedingsmiddelen, in plaats van voedingsstoffen.’ Het wachten is nu op het Voedingscentrum voor een vertaling van de nieuwe richtlijnen naar de nieuwe Schijf van Vijf, die in maart 2016 gepresenteerd zal worden.

Voorkomen en behandelen van diabetes gravidarum

Diëtist Alice Tekelenburg en verloskundige Cornel Kirpestein gingen tijdens de bijeenkomst in op zwangerschapsdiabetes. Ze vertelden hoe verschillende disciplines in de 1e lijn samen kunnen werken om zwangerschapsdiabetes te voorkomen en te behandelen, zonder daarbij hoeven door te verwijzen naar de 2e lijn. Daarbij wordt bijvoorbeeld een bloedglucosemeter gebruikt, die aan zwangeren wordt meegegeven. Die houden zelf metingen bij, zodat goed gemonitord kan worden. Leontine Schalk van zorgverzekeraar VGZ legde aanvullend de regels uit omtrent de vergoeding van bloedglucosemeters vanuit de zorgverzekeringswet.

Planmaatje voor kinderen en ouders

Vervolgens mocht de hele zaal brainstormen over een app van Fitgaaf. Dit ”planmaatje” helpt kinderen van 4-12 jaar en hun ouders bewust aan de slag te gaan met een gezonde voeding en leefstijl. Nu bestaat het FitGaaf!-pakket uit een kalender met stickervellen en een werkboekje, dat op basisscholen en door kinderdiëtisten kan worden gebruikt. Er werden veel creatieve ideeën geopperd waar de makers van de app mee aan de slag kunnen gaan.

Meer weten? Op de website van DCN staat een uitgebreider verslag. 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten