Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 January 2012

Reuma vergroot kans op hart- en vaatziekten

Door: Karine

Reumapatiënten hebben bijna 3 keer zoveel kans op hart- en vaatziekten (HVZ) vergeleken met de algemene bevolking. Dit concludeert cardioloog in opleiding Vokko van Halm in zijn proefschrift, waarop hij donderdag 18 september promoveert bij VU medisch centrum. Volgens Van Halm zijn reumatische ontstekingsziekten onafhankelijke risicofactoren voor HVZ.

Het blijkt dat reumapatiënten een slechter risicoprofiel op HVZ hebben. Zo doet de (reuma)ontsteking de cholesterolgehaltes van reumapatiënten verslechteren. Bovendien heeft de ontsteking een direct schadelijk effect op de bloedvaten. Het proces van aderverkalking wordt door ontsteking versneld. Onderdrukking van de reumatische ontsteking kan het risico op HVZ verlagen.

Van Halm heeft adviezen voor artsen en patiënten. Reumatologen moeten  bewust worden van het verhoogde HVZ-risico van reumapatiënten en positief staan tegenover screenen op HVZ (-risicofactoren). Cardiologen moeten reumatische ontstekingsziekten beschouwen als onafhankelijke HVZ-risicofactoren. Ten slotte moeten patiënten met reumatische ontstekingsziekten bewust worden van hun verhoogde HVZ-risico, zodat zij maatregelen kunnen treffen om dit risico voor de toekomst te verkleinen.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten