Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 June 2015

Reuk- en smaakcentrum in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Door: Karine

Donderdag 2 juli opent het eerste Reuk- en smaakcentrum van Nederland in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Patiënten met een reuk- of smaakstoornis kunnen hier terecht met een verwijzing van hun huisarts of KNO-arts. In Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgen zij diverse onderzoeken om de oorzaak te achterhalen, waarna een advies- en behandelplan volgt. Het centrum is ontstaan vanuit de samenwerking van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit in de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

Het Reuk- en smaakcentrum beschikt over een uitgebreide verzameling apparatuur. Patiënten krijgen reuk- en smaaktesten, een EEG/ERP-onderzoek, een MRI-scan en een scopie van de mond- en neusholte. Uniek in Europa is dat in het centrum de MRI scanner en de EEG gecombineerd kunnen worden met de olfactometer. Met een olfactometer kan tijdens het onderzoek een geurstof worden toegediend aan de patiënt, zodat de reactie in de hersenen hierop gemeten kan worden. Ook vullen alle patiënten voor bezoek aan het centrum een uitgebreide vragenlijst in. Wageningen Universiteit wil met deze gegevens de voedselinname en voedingspatronen van patiënten met reuk- en smaakstoornissen in kaart brengen.

Naar schatting 250.000 tot 300.000 mensen in Nederland hebben een reuk- en/of smaakstoornis. Circa 16% van de bevolking heeft een verminderd reukvermogen en 5% van de bevolking ruikt zelfs niets meer. De prevalentie van smaakverlies is lager en wordt geschat op 5% van de bevolking. Verreweg de grootste problematiek voor deze patiënten is voedsel gerelateerd, zoals verminderde smaakbeleving, gebrek aan eetlust en een toename of afname van lichaamsgewicht.

Bron: Wageningen UR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten