Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 November 2011

Resveratrol gunstig bij obesitas

Door: Angela

glas rode wijn

Een supplement met resveratrol heeft een gunstig effect op de energiestofwisseling bij mensen met obesitas. Dit polyfenol uit rode wijn, druiven, moerbeien en pinda’s blijkt in het menselijke lichaam dezelfde reacties te geven als caloriebeperking, zonder de calorie-inname daadwerkelijk te verminderen. Dit is aangetoond in het eerste onderzoek naar het effect van resveratrol bij mensen, uitgevoerd door onder meer Universiteit Maastricht en Wageningen UR. De resultaten zijn gepubliceerd in Cell Metabolism.

In het onderzoek kregen 11 obese mannen gedurende 30 dagen een supplement met 150 mg/dag resveratrol of een placebo. Na een tussenperiode van 4 weken werd dit omgekeerd. De studie toont aan dat resveratrol de energiehuishouding en celstofwisseling beïnvloedt. Het zorgt voor verlaging van de bloedsuiker- en insulinespiegel, vermindering van leververvetting, een toename van de mitochondriële functie en daling van de hoeveelheid ontstekingsstoffen in het bloed. Daarnaast zorgt het voor een verminderd energieverbruik tijdens de slaap, wat duidt op een efficiëntere werking van het lichaam. Kortom: het algehele metabole profiel van de onderzochte obese mannen verbeterde. Volgens de onderzoekers biedt deze studie belangrijke aanknopingspunten voor verder onderzoek naar de verbetering van de gezondheid van het nog steeds toenemende aantal mensen met obesitas en type 2 diabetes.

Bron: Universiteit Maastricht


Danielle Spitters, , 07 November 2011:
Tijdens het onderzoek kreeg men 150 mg resveratrol. Rode wijn bevat tussen de 0,2 en 5,8 mg per liter. Reken maar uit hoeveel glazen je dient te drinken voor dit "gezondheidsbevorderend" effect.
jacques Du Fossé, , 05 November 2011:
Resveratrol heeft bijna niks met rode wijn te maken, het word gewonnen uit de plant polygonum cuspidatum, het onderzoek trekt harde conclusies zonder bewijzen van gewichtsverlies wat toch logisch zou zijn, in een foute situatie(obesitas)is elke verandering een verbetering, DSM(resvida) is mede(hoofd?)financier, supplementen zijn big business tegenwoordig, plantenstoffen zijn soms zeer gunstig maar zo verschijnen elke week wel onderzoeken die met een hoog mediagehalte vooruitlopen op de wet van Murphy "te mooi om waar te zijn ".

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten