Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 March 2012

Resultaten herhaling enquête onder diëtisten verontrustend

Door: Reina

NVD

Bijna 70% van de eerstelijns diëtisten ziet een daling van minimaal 40% in het aantal afspraken. Bijna alle diëtisten (95%), die een afname in het aantal afspraken zien, verwachten dat dit bij ongewijzigd beleid gevolgen heeft voor de voortzetting van de praktijk. Zo verwacht 18% binnen 1 tot 6 maanden de praktijk te moeten sluiten of ontslagen te worden. Dit blijkt uit de herhaling van de enquête uit januari onder ruim 900 diëtisten, uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Een daling in het aantal afspraken komt volgens 78% van de respondenten door een afname in het aantal verwijzingen en onder andere doordat patiënten afbellen vanwege het wegvallen van de vergoeding. Ondanks deze sterke daling zijn diëtisten wel aan de slag gegaan met het afsluiten van contracten voor gecoördineerde multidisciplinaire zorg (GMZ). Van de ondervraagde diëtisten heeft tweederde één of meerdere GMZ-contracten afgesloten. Dit betreft in 97% van de gevallen een contract voor diabetes mellitus. Slechts 16% van de respondenten lukt het om in de praktijk contracten af te sluiten voor alle 3 de aandoeningen die volgens de basisaanspraak geleverd zouden moeten blijven via de GMZ (diabetes, COPD of cardiovasculair risico).

De NVD heeft de resultaten uit het onderzoek gebruikt bij het kort geding dat 12 maart diende in Den Haag. De uitspraak is op 20 maart.

Bron: NVD

Gerelateerd nieuws: Diëtisten verwachten 40% minder patiënten


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten