Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 September 2014

Relatie tussen overgewicht en pesten bij jonge kinderen

Door: Angela

Jonge kinderen met overgewicht worden niet alleen vaker gepest, zij pesten zelf ook vaker andere kinderen. Dit gebeurt al in de eerste klassen van de lagere school, eerder dan voorheen gedacht. Vooral jongens gooien hun gewicht fysiek in de strijd. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van Erasmus MC en de GGD onder kinderen van 5 en 6 jaar en leraren op scholen in Rotterdam en omstreken. Het onderzoek is gepubliceerd in Pediatrics en biedt aanknopingspunten om huidige preventieve maatregelen te vervroegen.

Meer dan een derde van de kleuters pest of wordt gepest op school. Opvallend is dat vooral zwaarlijvige kleuters vaker betrokken zijn bij pestgedrag. Of er een onderliggende reden is voor de relatie tussen overgewicht en pesten moet verder onderzocht worden. De huidige antipestprogramma’s worden gebruikt bij oudere kinderen in de middelste en hoogste klassen van de lagere school. Het is de vraag of deze programma’s ook effectief zijn bij jongere kinderen op de kleuterschool en of het betrokkenheid bij pesten onder te zware kinderen kan voorkomen.

De onderzoekers maakten gebruik van de Jeugdmonitor van de GGD Rotterdam – Rijnmond en de Generation R studie van het Erasmus MC naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.

Bron: Erasmus MC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten