Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 March 2014

Regelmatig binge drinken verstoort hersenontwikkeling

Door: Reina

Regelmatig binge drinken verstoort hersenontwikkeling

Jongeren, die gedurende langere tijd regelmatig binge drinken, scoren significant slechter op cognitieve testen. Dit blijkt uit onderzoek, waarover prof. Susan Tapert (Universiteit van San Diego in de VS) vertelde tijdens een expertmeeting in Utrecht. Van binge drinken spreekt men bij meisjes als ze 4 of meer glazen binnen 2 uur drinken en bij jongens als ze 5 of meer glazen in 2 uur drinken.

Tapert geeft leiding aan een onderzoeksteam, dat onderzoek doet op het terrein van alcohol en puberhersenen. In tegenstelling tot wat wel wordt beweerd, ontwikkelen de hersenen zich door tot het 30ste levensjaar. Haar wetenschappelijk onderbouwde conclusie is dat gedurende de adolescentie langere tijd regelmatig binge drinken aantoonbaar leidt tot verstoring van die ontwikkeling. Met name de ontwikkeling van cognitieve vermogens, zoals concentratie en geheugen, kunnen verstoord raken door chronisch binge drinken. In de praktijk kan dat onder meer gevolgen hebben voor de schoolprestaties. Het goede nieuws van Tapert was dat als deze jongeren enige weken geheel stoppen met alcoholgebruik, de beschadigde hersenfuncties zich weer enigszins herstellen.

Als belangrijkste aanbeveling voor jongeren en ouders gaf Tapert de Nederlandse experts mee: adviseer het begin van alcoholgebruik zo lang mogelijk uit te stellen. Want in de praktijk is het zo dat de overgrote meerderheid van de drinkende jongeren ook binge drinkt. Ze stelde ook dat een kater een duidelijk signaal is van schadelijk alcoholgebruik.

Bron: Hersenstichting


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten