Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 December 2014

Quercetine negatief bij prostaatmedicijn

Door: Karine

Het voedingssupplement quercetine wordt vaak gebruikt als zelfmedicatie bij prostaatproblemen. Maar dit supplement heeft een negatief effect in combinatie met tamsulosine, een geneesmiddel dat ook bij prostaatproblemen wordt voorgeschreven. Dat schrijven onderzoekers van de vakgroep Toxicologie van Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Pharmacology. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tamsulosine is een zeer effectief middel tegen goedaardige prostaatvergroting. Het geneesmiddel verslapt de spieren van de urinewegen, zodat patiënten beter kunnen plassen. Een van de bijwerkingen is echter dat ook bloedvaten kunnen ontspannen, waardoor de bloeddruk plotseling kan dalen bij het opstaan. Patiënten kunnen daardoor vallen met mogelijk botbreuken tot gevolg. Het voedingssupplement quercetine versterkt het valrisico nog eens aanzienlijk, omdat het ook een bloedvatverwijdend effect heeft, zo blijkt uit het onderzoek. Het onderzoek vond plaats met een geïsoleerde organen in een model.

De combinatie van medicijn en supplement versterkte het effect van het medicijn op de bloedvaten tot maar liefst 13 keer, wat het risico op vallen volgens de onderzoekers aanzienlijk vergroot. De wetenschappers adviseren patiënten om hun behandelend arts te informeren over het gebruik van eventuele voedingssupplementen, wanneer tamsulosine wordt voorgeschreven.

Bron: Maastricht University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten