Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 November 2017

Psychomotorische therapie helpt bij eetstoornissen

Door: Marjolein

Psychomotorische therapie helpt bij eetstoornissen

Een nieuwe vorm van psychomotorische therapie leert patiënten met een eetstoornis om gevoelens op een gecontroleerde manier te uiten en niet meer op zichzelf te richten. Dit blijkt een gunstig effect te hebben op de eetproblemen, zo blijkt uit promotie-onderzoek van bewegingswetenschapper Cees Boerhout van het UMC Groningen. Vanwege deze goede uitkomsten wordt de therapie opgenomen in de nieuwe landelijke Zorgstandaard Eetstoornissen, die binnenkort verschijnt.

Herwaarderen van emoties

Een eetstoornis is een vorm van zelfdestructief gedrag, waarbij onderdrukte woede en agressie een belangrijke rol spelen. Voor de behandeling van eetstoornissen is het dus belangrijk dat patiënten op een goede manier leren omgaan met hun gevoelens van woede en agressie. Psychomotorische therapie (PMT) is een lichaams- en bewegingsgerichte therapie, die wordt gebruikt voor het behandelen van agressie-problematiek. Bij PMT wordt gekeken naar gedrag, gevoelens en gedachten in omgang met de omgeving. In de therapie leren de patiënten agressie te herwaarderen en oefenen ze een gecontroleerde expressie van kracht en woede, met gepaste timing en intensiteit. Zo tackelen ze gevoelens die anders het behandelproces kunnen blokkeren.

Afname van de eetproblemen

In 2 verschillende gerandomiseerde gecontroleerde studies testte Boerhout een vorm van PMT bij bijna 100 patiënten met eetstoornissen. Alle deelnemers ontvingen de gebruikelijke zorg en bij de helft van de deelnemers werd dit aangevuld met de PMT-module Agressieregulatie. Uit beide studies bleek de toevoeging van PMT te leiden tot een verbetering in de omgang met woede en een vermindering van de symptomen van de eetstoornis.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten